Vilniaus miesto tarybos balsavimai 2017-2018. Schema #54

Paskutinį kartą panašią diagramą paišiau 2017 balandį. Šios diagramos parodo kokios Vilniaus miesto taryboje yra koalicijos: kas priima sprendimus, o kas trukdo juos priimti (arba siūlo alternatyvius sprendimus).

Manau, jog tai padeda išskaidrinti politikus, t.y. jeigu jie sako, kad yra vienoje koalicijoje, bet balsuoja kažkaip kitaip – reiškia, jie ne toje koalicijoje, kurioje deklaruoja esantys.

Šios diagramos būtų geresnės ir tikslesnės, jeigu jas paišytumėm kokių nors rezonansinių balsavimų atžvilgiu. Arba, jeigu kas nors išanalizuotų klausimus semantiškai ir galėtų juos surūšiuoti pvz. pagal ideologijas ar pagal kitas vertybes – šios diagramos parodytų tarybos narių poliarizacijas tais požiūriais. Bet aš neturiu tiek kantrybės ar laiko, kad galėčiau visus klausimus išanalizuoti semantiškai. Nebent atsirastų savanorių 🙂 Duomenys Github’e.

Piešiau, kaip visada su Gephi. Tikriausiai reikia kiekviename mano šitų “burbulų” post’e paaiškinti ką tas gephi nupiešia ir ką tai reiškia. Ogi nupiešia tas įrankis apskritimus kiekvieno objekto, kuris turi ryšius su kitų objektų apskritimais. Ryšiai šiuo konkrečiu atveju yra balsavimai “UŽ”, “PRIEŠ”, “SUSILAIKAU” tarp politikų ir klausimų. Klausimų nesimato, nes aš juos išfiltravau, kad netrukdytų žiūrėti į koalicijas (kaip atrodo diagramos su ryšiais – matote šio post’o “featured image”). Dydis priklauso nuo ryšių kiekio. Matematinis algoritmas išdėsto 2D erdvėje tuos burbulus taip, kad panašius ryšius turintys objektai susibūriuoja panašioje vietoje. Jei norite nueikite pas tą patį Gephi į internetus ir ten pasižiūrėkite ką daro “Force Atlas 2” algoritmas.

Čia yra 2017 metai balsavimai UŽ.

2017 metai buvo sudėtingesni ieškant daugumos. Nes antai 2018’ais “UŽ” koalicija daug didesnė (žr. žemiau).

Gan aiškiai taip pat matome racikonių (tai yra Martikonio sukurta frakcija, kurie turi savo pavadinime “racionalių”) frakcijos nevieningumą.

Taip pat sąrašo atstovas Gintautas Terleckas yra daug arčiau konservatorių, nei jo kolegos.

Dar matome ir poną Marių Skarupską flirtuojantį tiek su konservatoriais tiek su zuokistais.

Čia yra 2018 UŽ balsavimai

Na, o 2018 metais sprendimus priimti buvo lengviau, nes koalicijoje turime AWP, TT, sąrašistus ir socdemus. Tikrai marga koalicija.

Ponas Marius Skarupskas daro tą patį ką ir 2017’ais metais, t.y. balsuoja kiek kitaip nei jo frakcijos kolegos, bet gan toli nuo zuokistų ar juo labiau konservatorių. Sunku pasakyti ar čia į gera ar ne. Nes antai ponas Juozas Olekas jau užėmė 2017’ų metų pono Mariaus Skarupsko poziciją ir aktyviau flirtuoja su mėlynaisiais ir cyan’aisiais.

Ponas Valerij Stankevič irgi nelabai žino kur ir su kuo nori būti. Dabar lyg ir TT frakcijoje, bet per pastaruosius balsavimus gan aktyviai balsavo su zuokistais.

Racikonys susivienijo. Galbūt reikėjo kirsti diagramų laikotarpius tada, kai racikonys pasiskelbė kuriantys naująją frakciją (kažkada 2017’ais), bet tingėjau gilintis kada tai jie padarė.

2017 PRIEŠ

Balsavimuose “PRIEŠ” 2017’ais matome gan aiškesnę poliarizaciją pagal frakcijas. Na, o 2018 “PRIEŠ” matome labai aiškią racikonių poziciją, kuri yra labai ryškiai opozicinė ir labai ryškiai konservatorių, kaip ir balsavimuose “UŽ”. Žodžiu racikonys išėjo pas konservatorius.

Matome zuokistų flirtavimus balsavimuose “prieš” su AWP. O 2018’ais flirtavimas baigėsi.

Dar matome skirtumų tarp socdemų 2017 ir 2018 “prieš” balsavimų. 2018 metais jų nuomonės labiau išsiskyrė.

 

2018 PRIEŠ

Na, ir paskutiniai yra balsavimai “SUSILAIKAU”:

2017 Susilaikė

2017’ais metais gal kiek įdomiau yra tai, kad racikonių atstovė Justina susilaiko taip kaip susilaiko liberalų frakcija, o štai 2018’ais metais kaip ir visi racikonys – konservatoriuose.

Pas zuokistus matome, kad 2018’ais metais kitaip susilaiko ponas Miroslavas Monkevičius.

O zuokistai kartu su konservatoriais yra gan panašiai tokie patys opozicionieriai tiek 2017’ais, tiek 2018’ais metais.

2018 Susilaikė

 

=================

Dar žiūrėkite kitas mano schemas:

Schema #53
Schema #52
Schema #51
Schema #50

Skirmantas Tumelis

Sudėtingi dalykai susideda iš paprastų. O patys sunkiausi yra paprasti dalykai.

What do you think?

Note: Your email address will not be published

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> <div align="" class="" dir="" id="" lang="" style="" xml:lang=""> <embed style="" type="" id="" height="" width="" src="" object=""> <iframe width="" height="" frameborder="" scrolling="" marginheight="" marginwidth="" src=""> <img alt="" align="" border="" class="" height="" hspace="" longdesc="" vspace="" src="" style="" width="" title="" usemap=""> <map name="" area="" id=""> <object style="" height="" width="" param="" embed=""> <param name="" value=""> <pre style="" name="" class="" lang="" width="">

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Skip to toolbar