Seimas 2019 liepą. Schema #60.

Graži vasara, artėja atostogos. O Seime, tuo tarpu, vyksta visokios rokiruotės. Viena pagrindinių priežasčių – žinoma, prezidento rinkimai.
Aš mėgstu pavaizduoti parlamentarus kaip rutuliukus 2D erdvėje savo tinklo diagramose pagal tai kaip jie balsuoja. Čia štai vėliausios mano diagramos ta tema:

Seimo filmas
Seimo frakcijos

Prezidento rinkimai gerokai sujudino Seimo frakcijas. Aš paėmiau liepos mėnesio Seimo balsavimo rezultatus ir nupaišiau “UŽ” balsavimų diagramą:

Balsavimai “už” per liepą. Skaičiukai – klausimų ID. Linijos sako, kad konkretus Seimo narys dėl to konkretaus klausimo balsavo “už”.

Šią diagramą galime palyginti su anksčiau mano padaryta balsavimų “UŽ” diagrama (iki 2018 metų):

Frakcijos iki 2018 metų
Frakcijos iki 2018 metų

Viskas gerokai pasikeitę. Aš iš 2019 liepos mėnesio diagramos nufiltravau klausimus ir dar papaišiau linijų, kad visi galėtumėm geriau matyti visus pokyčius:

Paryškintos frakcijos pagal 2019 liepos mėnesio “už” balsavimus

Pagal šią diagramą matome, kad visi TT frakcijos nariai buvo/yra ir mišrios grupės nariais. Žr. punktyrines linijas, kurios rodo to paties asmens judėjimą per frakcijas. Tokių per liepą buvo:

Naglis Puteikis: iš LVŽS į MG. Nieko nestebina.

Kas ten darosi su TT – sunku supaisyti. Tai iš MG į TT, tai iš TT į MG. Ten matyt formaliai reikėjo kažkaip jiems taip pavaikščioti.

Agnė Širinskienė. Jos judėjimas punktyru yra į abi puses.

Vytautas Bakas: iš LVŽS į MG.

Rimantas Jonas Dagys: iš TS-LKD į MG. Diagramoje jis išsidvejinęs labai simboliškai: kaip TS-LKD “už” balsavo liberaliai, o kaip MG – konservatyviai. Žodžiu atsilaisvino nuo liberalizmo pančių.

Dar matome, kad Seimą liepą sudaro trys frakcijos banginiai: LVŽS, konservatoriai ir liberalai. Daugiausiai visokių pokyčių matome vyko pas LVŽS dramblį.

Labai keistas vaizdas yra kad Kasčiūnas liepą buvo liberalų dramblyje. Čia gal dėl to, kad mažai posėdžių lankė ir lankė tik tuos, kur ir liberalai ir konservai balsavo “už”. Tą taip pat patvirtina ir mažas rutulėlis – kuo mažesnis rutulėlis – tuo mažiau balsavo “už”.

Tarpgalaktinėje erdvėje pakibę ir man įdomesni:

  • Egidijus Vareikis. Nors jis ir LVŽS frakcijoje, bet balsuoja labai panašiai kaip TS-LKD.
  • Viktoras Pranckietis. Kaip bebūtų keista – artimesnis liberalų drambliui, o ne konservatorių. Graži tendencija
  • 5 LLRA nariai ne visada balsuoja kaip LVŽS (Rozova, Tamašunienė, Talmont, Jedinskij).
  • Kiti 3 LLRA nariai klauso Tijūno bizūno: Kravčionok, Olševski, Mackevič.
  • Naujoji LSDDF frakcija irgi balsuoja ne visai pagal LVŽS. 4 – šoka pagal Karbauskio dūdelę, o 5 dar šiek tiek pasimaivo.
  • Bradauskas su Sabatausku liberalų sparne atsidūrė irgi manau dėl to, kad mažai balsavo “už” per liepą.

Šiek tiek keistoka Karbauskio vieta (žemiau negu pgr. būrys LVŽSiečių). Bet gal tai ir dėl to, kad mažai balsavo “už” per liepą. Bet už tai buvo aktyvesnis balsuojant “prieš”:

Balsai “prieš” per 2019 liepą.

Keistokas kaip pozicijos lyderio elgesys. O gal ir ne. Kai reikia laviruoti ant daugumos ribos, kartais tenka balsuoti iš išskaičiavimo, o ne iš širdies.

Skvernelis, savo ruožtu, kaip ir normalus PM’as – balsuoja Seime mažai. Tiek “už”, tiek “prieš” tiek, “susilaiko” – rutuliukas mažas. Palyginimui dar ir “susilaikė” diagrama štai jums:

Balsai “susilaikė” už 2019 liepą.

lrs.lt esantys duomenys rodo ir tuos Seimo narius, kurie nebalsavo dėl konkretaus klausimo. Tai ir šitam dalykui nupiešiau diagramą:

Nebalsavę Seimo nariai per 2019 liepą.

 

Ir pabaigai, kaip visada, prašom žiūrėti kitų mano schemų:

Schema #59
Schema #58
Schema #57
Schema #56
Schema #55

Skirmantas Tumelis

Sudėtingi dalykai susideda iš paprastų. O patys sunkiausi yra paprasti dalykai.

What do you think?

Note: Your email address will not be published

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> <div align="" class="" dir="" id="" lang="" style="" xml:lang=""> <embed style="" type="" id="" height="" width="" src="" object=""> <iframe width="" height="" frameborder="" scrolling="" marginheight="" marginwidth="" src=""> <img alt="" align="" border="" class="" height="" hspace="" longdesc="" vspace="" src="" style="" width="" title="" usemap=""> <map name="" area="" id=""> <object style="" height="" width="" param="" embed=""> <param name="" value=""> <pre style="" name="" class="" lang="" width="">

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Skip to toolbar