Schema #64. Apie 2020 Seimo rinkimų komisijų pirmininkus

MeWe socialiniame tinke kilo nedidelė diskusija rinkimų komisijų pirmininkų tema. O tiksliau dėl Kauno Centro-Žaliakalnio apygardos. Ten net trims apylinkėms pirmininkaus tomaševskininkų siūlyti žmonės. Kauniečiui, t.y. Kaune gyvenančiam žmogui, tai pasirodė keista.

Tam, kad suprastumėm ar tai atsitiktinumas, ar tai kažkokia tendencija – turime paanalizuoti daugiau duomenų. Pačiame vrk.lt tuos duomenis apie komisijų pirmininkus, t.y. juos siūlančias organizacijas, pasiimti nelengva. Todėl paprašiau šios informacijos VRK emeilu. Man pačiam nelabai tikėtai gavau informaciją labai greitai (per dieną ar dvi). Tai puiku! VRK būna dėmesio centre per kiekvienus rinkimus ir paprastai geruoju jų niekas nemini. Tai aš čia juos, šiuo atveju, miniu geruoju. Žinoma, būtų geriau, jei būtų aiškus atveriamų duomenų standartas* ir tokie kaip aš galėtumėm pasiimti šią info patys iš vrk.lt, o ne prašyti emeilais.

Aišku yra viena smulkmena, kuri keista ir nustebino – excelyje, kurį man atsiuntė, jie negalėjo įdėti pirmininkų vardų/pavardžių dėl asmens duomenų apsaugos. Tie vardai ir pavardės vrk.lt matomi viešai. Bet exceliu jų atsiųsti nenorėjo. Keista. Bet vardai/pavardės neesmė. Man įdomiau yra pirmininkus siūliusios organizacijos. Taigi, čia bus to excelio duomenų analizė.

Verta paminėti, kad nėra nei vieno Laisvės Partijos rinkiminės apylinkės pirmininko, nes negali būti, nes per nauja partija. Kol kas turiu tokį paaiškinimą. Tikriausiai taip apsisaugoma nuo bet kokių naujų organizacijų norų šitaip trolinti ar net kelti grėsmes rinkimų saugumui.

Gautą iš VRK excelį apjungiau su (pasiėmiau iš vrk.lt ir rinkejopuslapis.lt):

  • 2016 metų Seimo rinkimų apylinkių registruotų bei dalyvavusių rinkėjų duomenimis,
  • 2020 metų Seimo rinkimams registruotų rinkėjų apylinkėse duomenimis

Tą apjungimą padariau tam, kad būtų aišku kieno atstovai turi didesnę atsakomybę, nes pirmininkauja didesniems kiekiams rinkėjų.

Pradžiai apygardų pirmininkai:

Čia be Pasaulio lietuvių apygardos, nes ten visus pirmininkus pasiūlė VRK. Čia tomaševskininkai gavo 4 apygardas.

Pasižiūrime koks partijų pasiskirstymas apylinkėmis:

Čia dar prijungiau 2016 metų aktyvumą rinkėjų bei 2020 rinkimams registruotus rinkėjus tose apylinkėse, kuriose pirmininkai nuo tų partijų (be Pasaulio lietuvių)

Tada pasižiūrim kokias apylinkes gavo tomaševskininkai (t.y. jų pirmininkai tose apylinkėse):

Apjungiau duomenis su rinkėjų skaičiumi, kad matytųsi kurioje apygardoje darbas atsakingesnis.

Centro-Žaliakalnio apygardoje yra tiek pat tomaševskininkų pasiūlytų pirmininkų kiek ir Druskininkų savivaldybės Jotvingių apygardoje. Na, kažko labai neįprasto aš asmeniškai nematau.

Tam, kad pamatytumėm daugiau konteksto – reiktų dar apjungti ir kitų partijų deleguotus pirmininkus ir palyginti. Tam mes turime…. Turime mes tam… TINKLO DIAGRAMĄ! Taip. Būtent tinklo diagramą. Nepavyko man jos išvengti ir šį sykį. Tinklo diagramą galima generuoti pagal rajoną ar apygardą. Pradžioje – pagal rajoną:

Kad būtų smagiau dar pripaišiau punktyrų. Centriniame apibraukime matome labiausiai subalansuotus rajonus. T.y. ten pirmininkai yra iš įvairesnių organizacijų (a.k.a. partijų). Linijos yra skirtingo storumo – kuo storesnė linija – tuo daugiau pirmininkų ta organizacija pasiūlė.

Mūsų rajonas po klausimu yra Kauno miesto. Ir jis yra ant ribos subalansuotųjų rajonų (žr. nuo LSDP ties 6 valanda).

Paryškinus visus rajonus, kur tomaševskininkai ką nors turi, matome:

Toliausiai nuo “tomaševskininkai” apskritimo esančių rajonų apskritimai yra patys nenatūraliausi

Už Kauno miestą toliau yra Klaipėdos rajonas, Šiauliai, Telšių rajonas, Kėdainių rajonas, Birštonas, Visaginas, Druskininkai.

Kai apšilimui šia tema papostinau į feisbuką man buvo kilusi idėja pažiūrėti kuriose apygardose partijos turi išskirtinai daugiau savo pirmininkų, negu kitos. Tada tai padariau tiesiog vizualiai. O čia nepatingėjau pažiūrėti į procentinių išraiškų pasiskirstymą ir štai ką radau:

Čia nėra taip sudėtinga, kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio.

Kaip ir parašiau paveiksliuko komentare – šitai nėra itin sudėtinga. Ši diagrama rodo skaičių pasiskirstymą. T.y. koks rėžis skaičių aibėje yra dažniausiai pasitaikantis. Nuo 2% iki 7% (neįskaitant 7) yra 89 skaičiai, nuo 7% iki 21% (įskaitant abu) yra 256 skaičiai, o nuo 22% iki 42% yra 99 skaičiai. Diagramos mėlyna dėžutė rodo tą vietą, kur skaičių koncentracija didžiausia, o tie taškučiai yra outlayeriai, o outlayeriai yra iš konteksto iškrentantys skaičiai. Jeigu norit daugiau matematinio pagrindimo, tai pažiūrėkite pvz. wikipedijoje.

Grįžtant prie duomenų – niekas čia nestebina. Tomaševskininkai turi vieną apygardą ir joje yra ypatingai stiprūs tiek rinkėjais, tiek komisijų pirmininkais. Juos ten atskiedžia tik Rusų aljansas, kas visai neguodžia. Panašiai nesubalansuota apygarda yra Kauno rajone – Raudondvario apygarda. Tada gan didelis kritimas ir nesubalansuotumas sukiojasi apie 50% (t.y. apie pusę komisijos pirmininkų iš vienos organizacijos). Ten į tą viršutinę kvartilę pridėjau informacijos apie partijų ir rajonų kiekius. Pagal tai matome, kad didžiųjų miestų apygardos labiausiai nesubalansuotos.

Kokios dar išvados būtų? Galbūt “Baltosioms pirštinėms” reikėtų atkreipti didesnį dėmesį į tuos aštuonis outlayerius. Arba į tuos rajonus, kurie tinklo diagramoje yra toliausiai nuo centro.

Kad dar aiškiau būtų į kurias apygardas atkreipti dėmesį galima sugeneruoti tinklo diagramą pagal apygardas:

Beveik identiška rajonų diagramai. Tas apskritimas turėtų padėti suprasti kaip toli ar arti apygarda yra nuo diagramos centro.

Šioje diagramoje galima susirasti tuos outlayerius iš procentų pasiskirstymo. Tai, pavyzdžiui Raudondvario ir Garliavos apygardos yra šalia viena kitos, o štai, Savanorių – beveik kitoje pusėje (nuo LSDP ties 10 valanda). Na ir dar paprasčiau būtų, jei tiesiog duočiau nuorodą į excelį.

 

Na ir pabaigai – įdomioji statistika iš registruotų rinkėjų (šaltinis: rinkejopuslapis.lt):

Moterų ir vyrų pasiskirstymai. Diagramoje kairėje yra moterys-vyrai skirtumai kiekvienoje apylinkėje, o dešinėje vyrai-moterys skirtumai kiekvienoje apylinkėje.

Čia įdomiai pasirodė, kad tos pačios Palangos, tos pačios apygardos tik skirtingos apylinkės yra du priešingi ir didžiausi outlayeriai. Kai diagramą papostinau feisbuke, tai gavau va tokį labai vertingą komentarą (kalba netaisyta):

Slengiuose specifika- moterys ir vaikai registruojasi/deklaruojas Klaipėdoje, dėl ugdymo įstaigų, vyrai vieni gyvena slengiuose 😉

 

* – Mano užsibrėžtas tikslas Seime, jei išrinksit, aiškiai (gal net įstatymu) apibrėžti valdiškų viešų duomenų atvėrimą pagal vieną universalų standartą su galimybe duomenis pasiimti automatizuotai, naudojant API.

 


Dar žiūrėkite kitas mano schemas:

Schema #63
Schema #62
Schema #61
Schema #60

Skirmantas Tumelis

Sudėtingi dalykai susideda iš paprastų. O patys sunkiausi yra paprasti dalykai.

What do you think?

Note: Your email address will not be published

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> <div align="" class="" dir="" id="" lang="" style="" xml:lang=""> <embed style="" type="" id="" height="" width="" src="" object=""> <iframe width="" height="" frameborder="" scrolling="" marginheight="" marginwidth="" src=""> <img alt="" align="" border="" class="" height="" hspace="" longdesc="" vspace="" src="" style="" width="" title="" usemap=""> <map name="" area="" id=""> <object style="" height="" width="" param="" embed=""> <param name="" value=""> <pre style="" name="" class="" lang="" width="">

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Skip to toolbar