Schema #68. Naujos kadencijos Seimo frakcijos pagal balsavimus.

Kad jau tos šventės tokios uždaros, tai ir pramogų daugiau prie kompiuterio. O tai reiškia, kad galiu tęsti savo scheminėjimus.

Naujasis Seimas pradėjo savo darbą, tad galime pasižiūrėti kokios ten tikrosios koalicijos ir frakcijos, bei palyginti su deklaruojamomis. Sakau “tikrosios”, nes jas man parodo ir įrodo konkrečių Seimo narių balsavimai. T.y. duomenys.

Šios kadencijos iki Kalėdų balsavimus susirinkau su šiuo shell script’u:

for N in {-40127..-40798}
do
  curl 'https://apps.lrs.lt/sip/p2b.ad_sp_balsavimo_rezultatai?balsavimo_id='$N --output $(echo "$N" | sed "s/-//")'.xml'
done

To “N” aibę  susiradau eksperimento būdu. Tiem, kas nelabai supranta kas čia yra – labai trumpai paaiškinsiu:

  • “N” yra kintamasis
  • curl” yra shell komanda, kuri perkelia duomenis iš/į serverio(-į).
  • Visas šitas skriptukas, tai ciklas: jis “N” pakeičia pridėdamas po vieną tarp “-40127” ir “-40798” ir atsiunčia turinį į kompą “xml” failo pavidalu kiekvienam skaičiui iš “N” aibės.

Toliau neapsimesiu, kad daug suprantu, nes man šį skriptą parašė Rokas Muningis.

Taigi, pirmoji naujojo Seimo sesija prasidėjo lapkričio 13, tai va čia yra rezultatai pirmojo balsavimo rezultatai: https://apps.lrs.lt/sip/p2b.ad_sp_balsavimo_rezultatai?balsavimo_id=-40127. Ir tokių rezultatų buvo 671. Kompas darbštus, tad visus tuos  rezultatus atskiro xml pavidalu atsiuntė per kelias minutes.  Tada aš juos apjungiau, susidėjau į excelį, pamasažavau ir sugeneravau tinklo diagramas balsavimams “UŽ”, “PRIEŠ”, “SUSILAIKĖ” ir “NEBALSAVO”.  Tokių tinklo diagramų ankstesnėms kadencijoms esu jau prigeneravęs ne vieną. Kaip jas generuoju ir ką jos reiškia irgi esu jau prirašęs – tai nebesikartosiu.

O šios kadencijos analizę pradėkime nuo balsavimų “UŽ”.

“UŽ” koalicijos

Balsavimai “UŽ”

Čia pribraukiau dar pagalbinių elipsių, kad būtų aiškiau kas kur. Dar, prie kiekvieno parlamentaro gale yra skaičius – jis rodo balsavimų kiekį (į tašką su nuliu nekreipkit dėmesio – nesuradau kaip Gephi integerį padaryt). Įdomesni pastebėjimai mano būtų tokie:

  • Ponas Karbauskis su 7 balsavimais “UŽ” yra viršuje, kairėje, ties 11 valanda. Užtai kad tiek mažai balsų, tai net į pagalbines elipses nepatenka.  Tokia štai gulbės giesmė.
  • Ponas Kęstutis Glaveckas yra šios kadencijos keistenybė. Nežinau ar teisingai supratau, bet jis iš LRLS frakcijos (“LSF” diagramoje) išėjo į mišrią grupę (“MG” diagramoje), nes nepatiko vieta Seime. Balsavo labai mažai kartų “už” ir balsavo kaip koks valstietis. Žr. mažą pilką apskritimą su 97 balsais “UŽ” ties ~10 valanda šalia Gražulio. Aš labai abejoju, kad Kęstučiui kažkas kalė į galvą taip, kad jis išeitų iš frakcijos tik dėl sėdėjimo vietos. Mano sąmokslo teorija: kažkas negerai LRLS frakcijoje. Booom! 😀
  • Tęsiant apie LRLS frakciją – agro-liberalai p. Baublys, p. Juška ir P. Varkalys aiškiai matosi apačioje ties 6 valanda. Man atrodo, kad šie parlamentarai ir toliau judės labiau link “agro”, nei “liberalai”. Tikėkimės, kad pozicijai užteks balsų ir be jų.
  • MG arba mišri grupė, taip kaip ir reikėtų tikėtis – išsimėčius po visą diagramą. Įdomesnis apskritimas yra Algirdo Butkevičiaus – jis pozicijoje. Butkevičius konservatoriškai balsuoja. Tai va.
  • LSDPF – socdemų frakcija, arba kitaip “Palucko socdemai” išsibarstę  irgi labai plačiai, bet labiau prie opozicijos.
  • Panašiai yra ir su DP frakcija. DP moterys viršuje kartu su Guoga, o DP vyriškos lyties atstovai atskirai – apačioje.
  • Iš LVŽS įdomiai atrodo p. Baškienė – ko ir reikėjo tikėtis. T.y. jos nesiūlė į vicepirmininkes, vietoje jos siūlė kažką kitą. Čia buvo pagrindinė nueinančio Karbauskio gulbės giesmės tema. Aš mielai sutikčiau, jei pozicija su opozicija apsikeis agro-liberalais ir Baškiene.
  • Tęsiant LVŽS temą – Vytautas Bakas išėjęs į MG – balsuoja kaip LVŽS (žr. purpurinį apskritimą ties 10 valanda).
  • Pereinam prie Pozicijos: LF arba Laisvės Frakcija. Balsuoja visi labai panašiai išskyrus Aušrinę, kuri kiek žemiau  diagramoje – šalia Šimonytės ir Landsbergio. Tiek kiek tikrinau, tai ta vieta apspręsta labiau tuo, kad mažiau kartų balsavo, t.y. siečiau tai su karantininiais neapibrėžtumais.
  • Dar į akis krenta TS-LKD uodegėlė diagramos viršuje. Ten man nepažįstamas p. Skritulskas, kažkur girdėta p. Gedvilienė, pažįstami p. Šedbaras, p. Kasčiūnas ir p. Jovaiša. Ar galima jau daryti kažkokias išvadas? Nežinau, nes sesijos pradžia gan keista ir neįprasta.

 

Koalicijos “PRIEŠ”

“PRIEŠ” koalicijos

Čia elipsių pripaišyti nesigavo. Gavosi kažkas kitas. Beje, kaip ir ankstesnėse diagramose “Prieš” koalicijos yra daug ryškesnės. Mano pastebėjimai:

  • Didžiausi prieštarautojai Pozicijoje. Tai prof. Artūras Žukauskas iš LF ir p. Valdas Rakutis iš TS-LKDF. Teoriškai, man atrodo, kad daugiau prieštarautojų turėtų būti opozicijoje. Ir kai didžiausi prieštarautojai pozicijoje, tai nėra itin sveika. Galbūt dienotvarkės formuotojams reikėtų geriau padirbėti.
  • Geras ženklas pozicijai, kad nėra aiškių frakcijų balsavimuose “prieš”. Tokios frakcijos aiškesnės opozicijoje ir neapsisprendusiems. T.y. tai reiškia, kad opozicijos ir neapsisprendusių-tarpininkų nuomonės šiek tiek skiriasi. T.y. opozicija “prieš” balsavimuose nėra vieninga.
  • Įdomus outlier’is – tas pats p. Kęstutis Glaveckas. Opozicijoje – viršuje. Pats sau ponas.

 

Koalicijos “SUSILAIKĖ”

“Susilaikė” koalicijos

Čia pagalbinių linijų nepaišiau. Juoba, kad “susilaikymai” yra tie patys “prieš”, tik švelnesni. Nors praktiškai, tai tas pats. Gal įdomiau yra tik patys didžiausi susilaikėliai: p. Kepenis, p. Bakas ir pan.

Nebalsavusiųjų koalicijos

Nebalsavusiųjų koalicijos

Nebalsavimų koalicijos gali būti prasmingos tik tada, kai nebalsuojama strategiškai. Strategiškai nebalsuoti yra rizikinga ir paprastai tai būna opozicijos ginklas. Čia įdomu tai, kad TS-LKDF nebalsavimai yra panašūs. Kaip ir LF.

Galėčiau padaryti nebalsavimų analizę gilesnę, kaip ir praėjusioje diagramoje apie buvusią kadenciją, bet nusprendžiau to nedaryti. Dėl karantino. T.y. tie nebalsavimai nėra dėl kokių nors parlamentaro nesąmonių, o labiau dėl karantino nesąmonių.

Ir nebalsavimų čempionas: Saulius Skvernelis. Šiaip aš visai suprantu jį – jis yra rizikos grupėje. Jam užsikrėtimas korona virusu gali būti lemtingas (dėl jo onkologinės ligos, kurią įveikė, bet imunitetas nebūtinai gali būti pakankamai stiprus – po turėtų chemoterapijų).

Tiek šiam kartui. Komentarai, kaip visada, labai welcome. Gal kur nusišnekėjau? O gal ko nepastebėjau? Parašykite apie tai.

 

Dar žiūrėkite ankstesnes mano schemas:

Schema #67
Schema #66
Schema #65
Schema #64

 

Skirmantas Tumelis

Sudėtingi dalykai susideda iš paprastų. O patys sunkiausi yra paprasti dalykai.

What do you think?

Note: Your email address will not be published

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> <div align="" class="" dir="" id="" lang="" style="" xml:lang=""> <embed style="" type="" id="" height="" width="" src="" object=""> <iframe width="" height="" frameborder="" scrolling="" marginheight="" marginwidth="" src=""> <img alt="" align="" border="" class="" height="" hspace="" longdesc="" vspace="" src="" style="" width="" title="" usemap=""> <map name="" area="" id=""> <object style="" height="" width="" param="" embed=""> <param name="" value=""> <pre style="" name="" class="" lang="" width="">

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Skip to toolbar